“Pärast seda, kui Venemaa turg pandi kinni, tegime otsuse, et kasvatame ainult nii palju, kui ise suudame ära müüa,” rääkis Lääne-Virumaal ja Tartumaal sigalat omav Aare Kalson. “Viimaseks tõukeks oli see, kui hinnad hakkasid langema.”

Nii asutigi sigade arvu vaikselt koomale tõmbama. Kuna aga senises väikeses poes käis palgapäeva järel nii palju rahvast, et järjekord oli uksest välja, otsustati ehitada suurem pood.

“Värske liha, tuleb kohe siitsamast laudast,” põhjendab poe püsikunde Janis Tampel, miks ta pidevalt seal ostmas käib. Lisaks on müügisaali ja jahutusruumi vahel oleva akna kaudu näha rümbad, mis lähevad lihalõikusele. Sama meelt on ka teised kunded.

Ahi uhke Mersu hinnaga

Farmi ühes tiivas on sead, kuid teises tiivas, kus veel märtsis tuhnisid kärssninad, on nüüd suurte akendega avar pood. Külmlette on senisest rohkem ja ka pakutav sortiment peaks suurenema, kuna otse seina taga on saanud valmis lihalõikuse ja kuumtöötlemise ruumid. Praegu käib tunnustamisprotsess, kuid pärast dokumentide kordaajamist ja lubade saamist peaks see käiku minema. Siis saab lisaks värskele lihale ka maitsestatud ja suitsutatud tooteid pakkuma hakata.

Kalson näitas uut suurt suitsuahju. “See ei ole tavalise, vaid uhke Mersu hinnaklassis.”

Ahju “aju” on interneti kaudu ühenduses Saksamaaga, kus rikke korral saab neti kaudu probleemid lahendada.

Esialgu on plaanis töödelda vaid omakasvatatud sigade liha, kuid edaspidi tahetakse võtta tapamajja vastu ka lambaid ning hakata valmistama lamba- ja veiselihast tooteid.

Kõik on tehtud toetusteta

“Meil on nišitoode ja pole suuri plaane,” märkis Kalson. “Tahame müüa siin Vasula ja Tartu piirkonnas, poekettidesse pääsemiseks me plaane ei pea.”

Poe kõrvale on ehitatud ka restoraniruumid, kuid kuna tunnustuse saamiseks tuleb ajada korda terve ports dokumente, ei plaani Kalson ise restorani pidama hakata ja loodab need ruumid välja rentida.

Kuna Kalsonile kuulub ka loomatoitu maale toov firma Rotaks-R, on poe kõrval ruum kassi-, koera-, tšintšilja- ja kõigi põllumajandusloomade sööda hulgimüügiks.

Lihapoest saavad inimesed oma lemmikutele ka väikeses koguses krõbuskeid ning konserve osta.

Kõik investeeringud on tehtud ilma toetusteta. Seni 40 inimesele tööd pakkuv ettevõte loob juurde kaheksa uut töökohta.

“Kui suudame müüa rohkem, siis on ka tööd rohkem,” vihjab Kalson, et töökohti võib juurdegi tulla.

 

Maaleht 11.12.2015
Heli Raamets, Ajakirjanik (Tartu toimetus)
Foto: Raivo Tasso